Paletler depolama sırasında sıklıkla kullanılan araçlardan biridir.
Depolamada palet kullanımı yaparken malzemeler paletler yardımıyla bir istif haline getirilir ve bu şekilde az yer kaplayarak depolanabilir. Aynı zamanda paletlerin her ortam için birçok türü ve boyutu bulunmaktadır.
Palet çeşitlerinin bu kadar fazla olması taşıma ve depolamadan yararlanan firmalar için büyük bir nimettir. Her amaca uygun paletlerin olması şirketlerin işini oldukça kolaylaştırır. Çeşit o kadar fazladır ki uzun yol için ayrı bir palet çeşidi kısa yol için ayrı bir palet çeşidi bile kullanabilirsiniz. Uzun yol için seçilecek paletler çok daha dayanıklıdır. Aynı zamanda paletlerin istif şeklinde dizilmesi de bu dayanıklılığı arttırarak yol ve depolama boyunca ürünlerin sapasağlam durmasını sağlar. Paletlerin yüklerle beraber bir yerden bir yere taşınmasında ise forklift denilen taşıma araçları yardımcı olmaktadır. Bu araçlar sayesinde paletlerin ızgaraları arasındaki boşluktan tutulur ve taşınma işlemi gerçekleşir.
Palet Türleri
Palet çeşitlerinden biri olan
plastik palet en az hasar alan palet çeşididir. Sıklıkla otomasyon sektöründe kullan plastik paletlerin diğer çeşitlere göre biraz daha pahalı olduğu söylenebilir.
Ahşap palet ise en ekonomik palet çeşididir. Hem çevre dostu hem de kullanışlı bir çeşit olduğundan sıklıkla tercih edilir. Başka bir tür olan sunta palet, kullanım açısından en güvenli olandır. Çünkü bu türün sivri kenarları ve çivileri yoktur. Buna bağlı olarak taşıma ve depolama esnasında diğer ürünlere zarar veremez. Bunun yanı sıra diğer çeşitlere göre çok daha az yer kaplaması ile bilinir.
Taşıma esnasında kullanılan paletin ölçüsü önem taşımaktadır. Taşıma araçlarıyla taşınmadan önce paletlerin ızgaraları arasındaki mesafe ve yükseklik kontrol edilmeli ve araç için uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Paletler maksimum 7 metreye kadar üst üste dizilerek depolanabilir. Bütün bunların yanında paletin çeşidi de önemlidir. İki yüzlü ve
tek yüzlü palet olarak iki çeşit bulunmaktadır. En sık tek yüzlü palet kullanılırken bazı işler için iki yüzlü paletler şart olabilir.
Paletlerin Depolamadaki Önemi
Paletten yararlanmadan depolama ve taşıma işlemi yapıldığında ürünlerin üst üste dizilmesi sakıncalı olabilir. Bunun sebebi üst üste konulan ürünlerin birbirine zarar verebilecek olmasıdır. Paletlerden yararlanılarak yapılan bir depolama ve taşıma işleminde ise üst üste birçok kat ürün yüklenebilir. Bu ürünlerin paletler yardımıyla istiflenmesi sayesinde herhangi bir zarar oluşmadan saklanabilir.
Depolama işlemi palet kullanılmadan yapıldığında ürünlerin dağılması ve kaybolması çok daha kolay olacaktır. Paletlerin kullanılması ise ambalaj için bir masraf yapmadan düzenli bir şekilde depolama olanağı sağlar. Aynı zamanda paletler yardımıyla ürünleriniz bir hasar almadan saklanabilir.
Ekonomik açıdan düşünüldüğünde ürünleri depolamak için ambalaj yerine palet kullanılması oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Bunun yanı sıra paletler ambalajlara göre daha çevre dostu materyaller olduğundan hem ekonomiyi hem de çevreyi koruma imkanı verir.
Taşımada palet kullanımı depolamada kullanımı kadar yaygındır. Bu araçlar yardımıyla ürünler düzenli bir şekilde istiflenerek istenilen her yere taşınabilir. Palet yardımıyla taşınan ürünler daha az yer kapladığından dolayı taşıma için kullanılan tır sayısı da daha az olacaktır. Bu sayede taşıma hizmeti alan firmalar taşıma maliyetini minimuma indirebilir.
Palet kullanmak bütün bu avantajların yanı sıra:
- Kolay temizlenebilir olması
- Maliyetinin oldukça düşük olması
- Kişinin isteğine göre farklı boyut ve çeşitlerde üretilebilmesi
- Depolama sırasında güvenli olması gibi birçok avantaja sahip olmasıyla depolamada sıklıkla tercih edilmektedir.