Ağustos 16, 2021 - : admin
Taşımacılıkta Palet Kullanımı
Paletler, özellikle lojistik sektöründe sıklıkla kullanılan ve ürünlerin taşınması esnasında kolaylık sağlayan araçlardır. Ürünlerin palet yardımıyla yığın şeklinde büyük bir yük haline getirilmesi ve bu şekilde taşınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ahşap, plastik ve karton materyalinden yapılmış olan, her amaca uygun palet çeşitleri vardır.
Paletlerin çeşitleri ticaret dünyasında taşımadan yararlanan şirketler için oldukça önemlidir. Her amaca ve işe göre farklı çeşitlerde paletler bulunur. Aynı zamanda paletlerin kullanımı insan gücüyle başlayarak oldukça yol kat eder. Bu yol boyunca zarar görmeden taşınabilmesinin ana sebebi istif şeklinde olmasıdır. İstif şeklinde olması sayesinde paletler birbirine tutunarak dağılmayı ve kaybolmayı önleyecektir. Bunun yanı sıra paletlerin 10 santim civarı bir açıklığı bulunur ve bu açıklık forkliftin paleti tutabilmesi için gereken bir mesafedir. Paletler forkliftler sayesinde taşınarak istenildiği gibi kullanılabilir.
Paletlerin Çeşitleri
Plastik palet, diğer palet çeşitlerine göre daha pahalı olabilmektedir. Hasar oluşma ihtimali daha az ve bunun yanı sıra uzun ömürlü kullanılabilir. Plastik palet kullanım alanı daha çok otomasyon olsa da birçok sektörde kullanmak mümkündür. Bir diğer çeşit olan ahşap palet, geri dönüştürülebilir ve ekonomik olmasıyla en fazla tercih edilen paletler arasında oldukça iyi bir sırada olduğu söylenebilir. Sunta paletler ise kullanımı daha güvenli olması ve daha az yer kaplaması gibi birçok avantaja sahiptir.
Taşımacılık yaparken paletlerin ölçüleri ve çeşidi oldukça önemlidir. Forklift ve transpalet ile taşınabilmesi açısından yüksekliği ve ızgaralar arası mesafe önem taşır. Paletler yüklü bir şekilde 5 ila 7 metre arasına kadar üst üste yığılabilir. Bunun yanı sıra paletlerin hem bir yüzlü hem de iki yüzlü çeşitleri bulunmaktadır. Bir yüzlü paletler daha basit işler için kullanılırken iki yüzlü palet çeşidi daha komplike işler için kullanılır.
Paletlerin Taşıma Sektöründeki Önemi ve Yeri
Paletsiz yapılan bir taşıma işleminde ürünlere zarar gelmemesi adına ürünler üst üste konulamamaktadır. Bu sebeple yük tırlarının iki nokta arası birden fazla kez gidip gelmesi gerekmektedir ve bu da gereksiz bir çaba olabilir. Paletler yardımıyla bir taşıma yapıldığı zaman büyük yüklerde 2 kat ve küçük yüklerde 3 kat ürün taşınabilir. Ürünlerin paletlere yerleştirilerek üst üste yığılabilmesi yerden tasarruf etmeyi sağlar ve bu sayede tırlar en kısa sürede taşıma işini halleder.
Bir taşıma paletsiz yapıldığı taktirde ürünlerin dağılmasını ve kaybolmasını önlemek adına ambalajlama yapılması gerekmektedir. Palet kullanmak ise ambalaja para vermeye gerek bırakmadan nizami bir taşıma sağlayabilir. Bunun yanı sıra paletler herhangi bir hasar oluşmasını önler ve kaybolma riskini de ortadan kaldıracaktır. Daha büyük bir maddi kayıp yaşamamak adına paletli taşıma kullanmak önemlidir.
Ürünleri ambalajlayarak taşımak yerine paletler yardımıyla taşımak şirketler için ekonomik yönden olumlu bir karar olmasının yanında doğa için de oldukça olumlu bir karardır. Paletler ambalajlara göre çok daha az miktarda kullanılmakta ve bu da çevreye verdiği zararı minimum hale getirmektedir.
Paletler taşımada kullanıldığı kadar depo işleminde de kullanılmaktadır. Palet yardımıyla düzenlenen ve depolanan ürünler düzenli bir şekilde saklanabilir ve bu sayede istenilen malzemelere kolayca ulaşılması sağlanır. Boş alanlara yerleştirilen paletler depolama masrafını da önemli ölçüde azaltacaktır. Özellikle de fabrikalarda kullanıldığında geçici stok oluşturulması açısından paletler oldukça faydalıdır.
Paletlerin bütün özelliklerinin yanı sıra temizliğinin kolay olması, maliyetinin minimum olması, isteğe göre üretilebilmesi ve emniyetli olması gibi özellikleri de bulunmaktadır. Bu gibi avantajlar sebebiyle taşımacılıkta palet kullanımı oldukça popüler denebilir.